Ryanair, principalul operator aerian low-cost din Europa, anunţă pierderi de un miliard de euro, cea mai slabă performanţă din istoria companiei

Ryanair se aşteaptă să raporteze pierderi de aproximativ un miliard de euro în actualul exerciţiu financiar, înregistrând astfel cea mai slabă performanţă din istoria companiei, însă CEO-ul Michael O’Leary prevede o „revenire dramatică” în vară datorită programelor de imunizare împotriva coronavirusului, potrivit Reuters.Cel mai mare operator aerian low-cost din Europa estimează că pierderile vor fi cuprinse între 850 şi 950 de milioane de euro pentru actualul exerciţiu financiar, care se încheie pe 31 martie. Suma este de cel puţin cinci ori mai mare decât ultimul record, stabilit în 2009.Totuşi, CFO-ul Neil Sorahan crede că programele de vaccinare vor genera o revenire masivă de-a lungul verii, compania urmând să atingă 70-90% din nivelurile normale între octombrie şi martie 2022. Restricţiile lansate pe fondul pandemiei au redus numărul de pasageri Ryanair cu 78% în ultimele trei luni ale anului trecut, în ti

Ryanair, principalul operator aerian low-cost din Europa, anunţă pierderi de un miliard de euro, cea mai slabă performanţă din istoria companiei
Ryanair, principalul operator aerian low-cost din Europa, anunţă pierderi de un miliard de euro, cea mai slabă performanţă din istoria companiei

Ryanair se aşteaptă să raporteze pierderi de aproximativ un miliard de euro în actualul exerciţiu financiar, înregistrând astfel cea mai slabă performanţă din istoria companiei, însă CEO-ul Michael O’Leary prevede o „revenire dramatică” în vară datorită programelor de imunizare împotriva coronavirusului, potrivit Reuters.

Cel mai mare operator aerian low-cost din Europa estimează că pierderile vor fi cuprinse între 850 şi 950 de milioane de euro pentru actualul exerciţiu financiar, care se încheie pe 31 martie. Suma este de cel puţin cinci ori mai mare decât ultimul record, stabilit în 2009.

Totuşi, CFO-ul Neil Sorahan crede că programele de vaccinare vor genera o revenire masivă de-a lungul verii, compania urmând să atingă 70-90% din nivelurile normale între octombrie şi martie 2022.

Restricţiile lansate pe fondul pandemiei au redus numărul de pasageri Ryanair cu 78% în ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce pierderile trimestriale au depăşit 300 de milioane de euro. Ryanair a raportat un declin de 82% al veniturilor în T4/2020; prin comparaţie, easyJet şi Wizz Air au înregistrat o scădere de 88% şi, respectiv, 77%.

Operatorul este văzut de analişti drept una dintre firmele care vor trece cu bine peste criza provocată de coronavirus întrucât compania deţine cantităţi imense de cash – 3,5 miliarde de euro la sfârşitul lui decembrie, de la 4,5 miliarde în luna septembrie.

„Sperăm să atingem un anumit grad de normalitate” spre sfârşitul anului, a adăugat Sorahan.

Ryanair a declarat că va zbura între 26 şi 30 de milioane de pasageri între martie 2020 şi martie 2021, de la 149 de milioane în anul precedent. O’Leary crede că numărul poate creşte la 80 de milioane şi, în cel mai bun caz, la 120 de milioane în perioada martie 2021-martie 2022.